Sommelier Sepideh Sedaghatnia wint Ebbenhouten Spoor als rolmodel voor nieuwe Vlamingen

De Ebbenhouten Spoor 2015 gaat naar sommelier Sepideh Sedaghatnia. De N-VA kent die onderscheiding toe aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming. “Iemand die bewijst dat een succesvolle integratie geen fabel is”, aldus Bart De Wever. “Iemand die door zijn of haar doen en laten een bijdrage levert aan Vlaanderen. Iemand die Vlaanderen verrijkt en zo een toonbeeld is voor álle Vlamingen.”

 

In aanwezigheid van de N-VA-voorzitter en Antwerpse burgemeester overhandigde Louis Ide, algemeen secretaris van de N-VA, de Ebbenhouten Spoor aan de kersverse laureaat. In zijn speech loofde Ide de succesvolle integratie van Sepideh Sedaghatnia in Vlaanderen. “Sepideh is een rolmodel voor vele nieuwe Vlamingen. Ze kreeg hier kansen, en greep ze ook”, aldus Ide.

 
Sommelier van het Jaar
 
Geboren in Iran, toen Khomeini er nog de plak zwaaide, verhuisde Sepideh Sedaghatnia op haar zeventiende met haar familie naar België. Haar ouders droomden voor haar van een carrière in de petrochemie. Maar Sepideh zag het anders. Na een vakantiejob in de horeca, kreeg ze de smaak van de wijn te pakken. Ze zette door en koos voor een opleiding aan de hotelschool. Na ettelijke opleidingen, wijncursussen en jobs in verschillende hotels, bleef haar talent voor wijn niet onopgemerkt. Ze werkte tot voor kort als wijnadviseur voor topchef Viki Geunes in het tweesterrenrestaurant ’t Zilte in het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. In 2013 werd ze door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar.
 
Sepideh treedt als laureaat in de voetsporen van Gilbert Nyantanyi, Aviel Cahn, Sugar Jackson, Nasser Nadjmi, Svetlana Bolshakova en Pedro Brugada, die eerder al de Ebbenhouten Spoor in ontvangst mochten nemen.
 
De toespraak die Louis Ide gaf n.a.v. de uitreiking, vindt u hier.
De videoreportage vindt u hier.
De fotoreportage vindt u hier.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: